Strategie

Strategia de aplicare a marcii Made in Banat
 
        De ce o marca Made in Banat?
        Multe analize si statistici arata ca 70% din exportul industrial al Romaniei se realizeaza cu produse fabricate in lohn, ajungand pana la 90% la produsele din industria usoara. Se exporta produse in care sunt incorporate prea putine componente si materiale fabricate in tara, produse obtinute cu salariile cele mai mici si care contin valori adaugate scazute sau negative. In fata unor astfel de evolutii, consumul de produse fabricate in tara trebuie sa fie sprijinit in modul cel mai ferm, cu atat mai mult in domeniul consumurilor pentru nevoile bugetare.
        Conceptia consumatorului cu privire la provenienta produselor este ca produsele fabricate in tara sau intr-o anumita regiune sunt considerate a fi mai slabe calitativ fata de produsele de import. Din acest motiv se cumpara produse si servicii straine fara nici o justificare a raportului calitate-pret. In contextul actual, trebuie incurajata productia economica locala, dezvoltate si promovate marcile locale, regionale si nationale, respectiv incurajat consumul produselor locale.
        Proiectul Made in Banat apare astfel intr-un context socio-economic in care incurajarea populatiei de a consuma produse regionale a devenit aproape un pamflet.
 
-       la sediul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis si sediile partenerilor se vor putea obtine informatii cu privire la implementarea conceptului Made in Banat. In aceste locatii, firmele care doresc obtinerea marcii Made in Banat, vor putea depune documentatia necesara. Personalul din cadrul organizatiilor partenere va procesa dosarele depuse;
-       dupa depunerea dosarelor se va face verificarea administrativa a acestora pentru evaluarea conformitatii cu criteriile stabilite in procedura;
-       in colaborare cu expertii de la organizatiile/institutiile de profil, se va face o verificare concreta a produselor/serviciilor conform procedurii stabilite.
 
        Rezultatele verificarii dosarelor, a produselor/serviciilor vor fi trimise spre aprobare grupului de experti care va lua decizia de a aplica marca Made in Banat pe produsele/serviciile corespunzatoare. Din cadrul acestui grup de experti fac parte si reprezentanti ai Comitetuuil comun de monitorizare a proiectului, reprezentanti ai organizatiilor partenere si experti ai institutiilor de profil din Romania si Serbia.
        Cu resursele puse la dispozitia proiectului, vor fi certificate un numar de 11 produse/servicii.
        Produse si serviciile care au primit marca Made in Banat vor fi monitorizate in vederea continuarii asigurarii conditiilor pentru care au fost certificate.
        Alte produse/servicii vor putea primi marca Made in Banat in etapa de sustenabilitate a proiectului.