Parteneri

Partenerii
Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, promotor al afacerilor de succes
        O pozitie geografica favorabila si privilegiata in vestul Romaniei, un potential economic semnificativ si un mediu economic dinamic, un potential investitional atractiv, o infrastructura in plina dezvoltare, forta de munca inalt calificata, un mod de viata international, multiculturalitatea si cosmopolitismul, un parteneriat public privat eficient si dinamic – sunt doar cateva din atuurile care fac din Timisoara si judetul Timis o alegere potrivita pentru afaceri de succes. Este un renume durabil, care s-a consolidat si se consolideaza printr-o dezvoltare economica inteligenta si competitiva. In cei peste 23 de ani de la reluarea activitatii, Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis ii revine meritul de a fi contribuit la castigarea acestui renume.
        Fondata in 1850 prin Inalta Decizie a Imparatului Franz Josef, la initiativa comerciantilor vremii si desfasurandu-si activitatea pana in 1949 cand guvernul comunist a suspendat activitatea camerelor de comert teritoriale din Romania, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis este prima camera de comert romaneasca care si-a reluat activitatea in martie 1990.
        Indeplinindu-si misiunea de lider al mediului de afaceri, CCIA Timis reprezinta si sustine interesele membrilor sai si ale comunitatii de afaceri din judetul Timis, Regiunea Vest, Banatul istoric si Euroregiunea DKMT (Dunare-Cris-Mures-Tisa), in cadrul Asociatiilor create la initiativa si propunerea acesteia.
        CCIA Timis promoveaza si faciliteaza colaborarea intre mediul de afaceri si institutiile guvernamentale locale, regionale si nationale, pentru dezvoltarea inovarii, transferului de tehnologie si cresterii competitivitatii mediului de afaceri, oferind servicii personalizate prin entitatile create: Centrul Regional de Afaceri, Centrul Regional de Promovare a Protectiei Proprietatii Industriale, Centrul Zonal de Standardizare, Centrul de Informare Tehnologica – COMPETECH, Centrul pentru Promovarea si Certificarea Clusterelor, Centrul Regional pentru Dezvoltarea Durabila a Banatului Istoric, Centrul de Mediere a Litigiilor.
        Prin structura membrilor sai care realizeaza peste 60% din cifra de afaceri a judetului, CCIAT dovedeste ca este un partener de afaceri puternic, un partener de dialog recunoscut al decidentilor.
        In beneficiul membrilor sai, CCIAT deruleaza un amplu si complex program de informare si instruire a firmelor cu privire la finantari si reglementari europene in diferite sectoare de activitate. Deasemenea, CCIAT sprijina intreprinderile in cadrul procesului decizional al UE prin canalizarea comentariilor, punctelor de vedere si observatiilor antreprenorilor catre factorii de decizie europeni, prin organizarea de paneluri de consultare a mediului de afaceri in domenii de interes.
        Prin numarul impresionant de proiecte europene pe care le deruleaza, in calitate de partener coordonator si / sau partener, CCIAT ofera firmelor, cu titlu gratuit, cea mai larga si diversificata gama de servicii care acopera toate aspectele legate de desfasurarea afacerilor, intr-un context legislativ si economico-social aflat intr-o continua schimbare: informatii si oportunitati de afaceri, networking, consultanta, acces la finantari, formare profesionala, resurse logistice, promovare, stabilire de contacte, organizare de evenimente economice.
        De aceea, calitatea de membru al CCIAT este cea mai buna carte de vizita in relatia cu partenerii romani si straini, oferindu-le acestora un plus de incredere.
        Premiera pentru regiunea transfrontaliera Romania-Serbia, proiectul de fata isi propune relansarea brandurilor  regionale, sensibilizarea publicului si stimularea consumului de produse sub marca Made in Banat, odata cu cresterea competitivitatii IMM-urilor care realizeaza produse specifice regiunii.
        Stimularea capacitatii de promovare, inovare si vanzare a produselor regionale precum si cresterea calitatii produselor, promovarea cresterii economice a IMM-urilor din regiunea transfrontaliera Romania-Serbia, stimularea cooperarii transfrontaliere si dezvoltarea echilibrata a zonei – sunt  obiectivele specifice ale proiectului.
        Traditia, talentul, perseverenta si puterea de a transforma numele in renume sunt calitatile unei firme de succes. Prin acest proiect, firmele din regiunea transfrontaliera Romania-Serbia carora li se va acorda marca Made in Banat, vor conferi identitatea economica Banatului istoric.
        Proiectul Made in Banat reprezinta o noua piatra de temelie in consolidarea relatiilor de colaborare romano-sarbe in toate dimensiunile sale.
        De aceea, doresc sa multumesc partenerilor nostri de proiect – ADETIM si Camerelor Economice Regionale din Pančevo, Zrenjanin si Kikinda pentru implicarea in acest proiect, fapt care demonstreaza, o data in plus, ca Banatul este un model de cooperare transfrontaliera si integrare europeana.
        Doresc deasemenea sa urez intregii echipe de proiect mult succes, putere de munca si incredere in viitor!
 
Georgica CORNU
Presedinte CCIATimis
 
Consiliul Judetean Timis, Agentia de Dezvoltare Economico-Sociala Timis - ADETIM
        Agentia de Dezvoltare Economico-Sociala Timis (ADETIM) este mandra sa fie partener al Proiectului Made in Banat, al carui obiectiv general este cresterea competitivitatii firmelor mici si mijlocii din Romania si din Serbia care realizeaza produse specifice regiunii.
        Cei peste 18 ani de experienta in domeniul initierii, derularii si al managementului unor proiecte de dezvoltare economica locala, cat si serviciile realizate si rezultatele obtinute in domeniul asistentei sectorului IMM si in domeniul perfectionarii profesionale a personalului administratiei publice locale constituie cartea de vizita si expresia competentei angajatilor  ADETIM. 
        ADETIM este un serviciu public subordonat Consiliului Judetean Timis. Agentia este unul dintre principalele instrumente organizationale create de Consiliul Judetean Timis pentru dezvoltarea economica a judetului si reprezinta interfata intre administratia publica locala si sectorul privat, centru de promovare a celor mai bune politici, metode si practici de dezvoltare economica fiind specializata in dezvoltare economica judeteana. Experienta ADETIM in implementarea de proiecte de dezvoltare economica este garantia derularii unui proiect de succes.
        ADETIM este o institutie publica specializata in dezvoltare economica locala, cu competente si responsabilitati in procesul de sustinere a dezvoltarii socio-economice a Judetului  Timis, pentru identificarea problemelor care impiedica dezvoltarea economica a judetului Timis, gasirea  de solutii adecvate, initierea si implementarea de proiecte care sa rezolve aceste probleme.
        ADETIM a acumulat o bogata experienta in domeniul Programului de Cooperare Transfrontaliera prin proiectele pe care le-a derulat in numele Consiliului Judetean Timis  sau al altor institutii ale administratiei publice:
-   reabilitarea drumului judetean  DJ 592 Buzias-Lugoj, Km 25+000-54+200, L=29.2 km;
-   reabilitarea drumului judetean DJ 682, Arad-Periam Saravale-Sannicolau Mare, km 129+200 –153+200  L=24 km;
-   drumul de centura al orasului Buzias L=4,3 km;
-   studiu de fezabilitate pentru modernizarea drumului de acces Cruceni – PFT Iacsa Tomici;
-  modernization drumului judetean DJ 592D intre Lugoj - Racovita – Bacova, km 1+900 – km 33+700; L=31,8 km.
        In prezent, ADETIM este implicata in derularea ca partener coordonator al urmatoarelor proiecte:
- retea integrata de cooperare transfrontaliera pe frontiera RO-SE, prin infiintarea / consolidarea agentiilor judetene de dezvoltare si promovare economica;
- valorificarea potentialului turistic local, judetean, transfrontalier – Timisoara, poarta de acces spre arealul romano - sarb al Dunarii;
- cooperarea euroregionala in vederea consolidarii capacitatilor pentru implementarea tehnologiilor regenerare-economie-energie – ILETE-SAVE Initiativa pentru controlul consumului de energie;
- studiu de fezabilitate Centru intermodal regional de Transport Marfuri Timisoara.
        ADETIM are deasemenea un rol important in administrarea Parcului Tehnologic si Industrial Timisoara care sprijina dezvoltarea IMM-urilor in urmatoarele sectoare: software, IT si comunicatii, electronica si electrotehnica, automotive, alte tipuri de industrii care folosesc tehnologii nepoluante, activitati de productie care folosesc tehnologii usor poluante, logistica.
 
Sergiu BALASA
Director ADETIM
 
 
Camera Economica Regionala Pančevo
        Camera Economica Regionala Pančevo, ai carei membri sunt firme, antreprenori si toti cei care deruleaza activitati economice pe teritoriul districtului Banatul de Sud, are o experienta de peste 35 de ani in oferirea de servicii de inalta calitate si orientate catre client: organizarea de prezentari de firma si produs, campanii de promovare, targuri si expozitii nationale si internationale, parteneriate si intalniri de afaceri, conferinte si seminarii tematice, informatii si consultanta in afaceri.
        In tot acest timp, Camera Pančevo a colaborat si in acelasi timp a imbunatatit calitatea acestei colaborari cu toate institutiile si organizatiile importante din tara si strainatate care contribuie la imbunatatirea calitatii vietii si la cresterea competitivitatii firmelor din regiune.
        In ultimii 10 ani, camerele de comert din Banatul istoric au participat impreuna la implementarea cu succes a mai multor proiecte europene, destinate stimularii cooperarii transfrontaliere in diverse domenii de activitate.
        Participarea Camera Pančevo la proiectul Made in Banat inseamna continuarea unei colaborari indelungate, traditionale intre camerele de comert din Banat. Astfel, CER Pančevo a derulat in calitate de partener coordonator doua proiecte finantate prin Programul IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania – Serbia: Initiativa transfrontaliera pentru activitati de cercetare, dezvoltare si cooperare intre institutii din domeniul educational, economic si stiintific din Banatul istoric, ca si contributie la imbunatatirea competitivitatii si identitatii regionale, in concordanta cu standardele Uniunii Europene si Sprijin pentru IMM-uri – motor al dezvoltarii regionale.
        De aceea, credem ca aceasta experienta reprezinta o baza excelenta pentru dezvoltarea de proiecte in viitor.
       Integrarea Serbiei in Uniunea Europeana si schimbarile economice la care trebuie sa se alinieze entitatile economice, cu accent pe dezvoltarea economica durabila si inteligenta, necesita o abordare dinamica si imediata a procesului de integrare.
       Ca raspuns la cerintele pietei UE, implementarea proiectului Made in Banat va contribui la consolidarea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii din Serbia si Romania, prin dezvoltarea si promovarea de produse regionale specifice. 
 
Dragan BOSILJ
Presedinte Camera Pančevo
 
Camera Economica Regionala Zrenjanin
        Camera Economica Regionala Zrenjanin are un rol important in regiunea Banatul Central si va sprijini, avand o experienta de 38 de ani si 20 de proiecte derulate cu succes, implementarea proiectului Made in Banat.
        Camera Zrenjanin a derulat mai multe proiecte in parteneriat cu camerele de comert din Banatul istoric, care au avut un impact pozitiv asupra zonei transfrontaliere si care au contribuit la intarirea relatiilor de colaborare dintre cele doua tari.
 
Milan RADOVANOVICI
Presedinte Camera Zrenjanin
 
 
Camera Economica Regionala Kikinda
        Camera Economica Regionala Kikinda este mandra sa fie partener al proiectului Made in Banat al carui obiectiv general este cresterea competitivitatii firmelor mici si mijlocii din Romania si Serbia care realizeaza produse specifice regiunii.
        Avem peste un deceniu de experienta in implementarea de proiecte europene in domeniul antreprenoriatului feminin si a aducatiei antreprenoriale (Women's Entrepreneurship Academy, proiect 03SER01/06/012 finantat prin Agentia Europeana pentru Reconstructie, in perioada octombrie 2005 – noiembrie 2006), turismului (Kikinda Mammoth, proiect 03SER01/06015 finantat prin Agentia Europeana pentru Reconstructie, in perioada noiembrie 2005 - noiembrie 2006), sporirii gradului de constientizare a importantei apartenentei la UE, dezvoltarii si promovarii IMM-urilor, cresterii competitivitatii firmelor din regiunea transfrontaliera Serbia – Romania, alte domenii.
        Mai mult, Camera Kikinda a implementat peste 12 proiecte avand ca parteneri Camera din Zrenjanin, Camera din Pančevo iar ca partener coordonator, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis. Iata cateva dintre acestea: 
        - Parteneriat Euroregional pentru Competitivitate (RO 2004/016-943.01.01.02, finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia 2004, in perioada decembrie 2006 - noiembrie 2007);
        - Dezvoltarea transfrontaliera durabila a Banatului istoric (RO 2006/018-448.01.02.06, finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia 2006, in perioada  septembrie 2008 -  September 2009);
        - Centrul Regional pentru Dezvoltarea Durabila a Banatului(RO 2006/018-448.01.01.11, finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia 2006, in perioada  septembrie 2008 - noiembrie 2009).
        Succesul de care s-au bucurat aceste proiecte in randul comunitatii de afacerii este chezasia unei bune implementari a proiectului  Made in Banat.
        Putem afirma deasemenea ca CCIAT este cel mai bun partener al nostru pentru derularea de proiecte finantate prin Programul IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania – Republica Serbia si va fi o placere sa colaboram din nou cu colegii nostri de la Timisoara in implementarea acestui nou proiect.                          
 
Tibor SEBEK 
Presedinte Camera Kikinda